.
.

| BLOG | Afstudeeronderzoek: ‘hoe worden de karakteristieken van een organisatie gebruikt tijdens het implementeren van een post-Covid hybride werkplek?’

Deze vraag heeft onze (ex-)afstudeerstagiair Oscar het afgelopen jaar beantwoordt in zijn afstudeeronderzoek over de toekomstige werkplek. Zijn werk is door de TU Delft beloond met een 8,5. Lees hieronder meer over zijn ervaring bij ons en de inhoud van zijn scriptie. Lees zijn gehele scriptie hier.

Hoe ik Dev_ leerde kennen

In de zomer van 2021 nam ik contact op met Dev_ real estate. Al een jaar heb ik het bedrijf voorbij zien komen tijdens mijn master Management in the Built Environment. Dev_ is vaak aanwezig op (of organisaniseert zelf) vastgoedactiviteiten van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. De grootte van het bedrijf, zo’n 20 man, de unieke projecten en de verhalen over de gezelligheid spraken me aan. Al snel bevond ik me in de trein naar Woerden, iets wat daarna vaak zou gaan herhalen. Mijn eerste gesprek was met David Meijsing en Bart Rodenburg. We praatte over wat mijn interesses waren in vastgoed, waar Dev_ zich in specialiseerde en hoe ze me konden helpen. Ze maakte het duidelijk dat ik mij tijdens de stage volledig op mijn onderzoek zou concentreren en verder mee mocht doen met interessante meetings, de academy en de overleggen. Door deze combinatie van vrijheid, steun en leermogelijkheid was de keuze een no-brainer en spraken we af om vanaf februari 2022 te beginnen met de afstudeerstage.

Mijn ervaring

Ik hield contact met Bart, die mijn afstudeermentor werd. Voor ik begon bespraken we nog een paar ideeën, zodat mijn richting enigszins duidelijk was. Toen ik officieel mijn afstuderen begon, ging het snel. In de eerste week had ik al mijn onderwerp en onderzoeksvraag al duidelijk: Hoe ziet het kantoor eruit na Covid? Dev_ houdt zich zelf ook bezig met huisvestingsadviezen dus de cases die ik nodig had voor het uiteindelijk beantwoorden van mijn vraag, had ik zo gevonden.

Na mijn literair onderzoek ging ik snel aan de slag. Om de week hadden we een lange meeting waarin ik mijn nieuwe ideeën pitchte, we deze bespraken en ik weer een nieuwe planning maakte. Tussendoor kon ik altijd vragen stellen bij hem of andere collega’s. Tegelijkertijd wilde ik graag de andere collega’s ontmoeten. Ook ben ik veel mee geweest naar de actieve projecten, zoals het nieuwe gebouw van de politie, het gerenoveerde pand van Clifford Chance en het gloednieuwe hybride kantoor van ZiggoVodafone. Hiernaast werd ik gelijk meegenomen in de Dev_ academy, de acquisitie overleggen en de Dev_ overleggen. Allen heel boeiend om (eindelijk) iets van de praktische kant van de vastgoedwereld te leren. Het was een goede balans tussen kennis opdoen en zelf onderzoeken.

Het onderzoek

Als hobby en bijbaan heb ik mijn eigen ontwerpbureautje. Hiervoor teken en ontwerp ik logo’s, posters en kleding, maar ook technische plattegronden en kantoor renovaties. Toen Covid begon, kreeg ik al snel de vraag of ik bestaande kantoren Covid-passend kon maken. Eenvoudig toch? Minder bureaus, en de bureaus die blijven moeten verder uit elkaar. Maar paste deze indeling dan ook specifiek bij de waardes van het bedrijf? Reflecteerde het de cultuur? En voldeed het aan de verwachtingen van de medewerkers? Deze vragen brachten me op het idee om ‘het Covid-kantoor’ verder uit te zoeken in niet alleen mijn werk, maar ook in mijn studie. Omdat de lockdowns tijdelijk waren (en ik, net als iedereen, helemaal klaar was met de situatie) besloot ik me te richten op het post-Covid kantoor.

Recent onderzoek wees erop dat het thuiswerken de kantoorbehoeften van zowel de werknemer als de werkgever heeft veranderd. Al snel bleek de gemeenschappelijke voorkeur voor het werk na Covid, uit te gaan naar een hybride systeem. In dit concept biedt de werkgever de mogelijkheid aan om zowel op kantoor te werken als thuis. Ook bleek dat managers in de knel zaten met hoe ze deze twee plekken moeten realiseren. Mijn onderzoeksvraag verluidde toen: ‘Hoe worden de karaktereigenschappen van een organisatie gebruikt tijdens het implementeren van een hybride kantoor?’. Ik vond, door interviews met collega’s, drie cases waarin de organisatie het hybride kantoor al had toegepast: Clifford Chance, De Nationale Politie en VodafoneZiggo. Ik nam interviews af per case met werkgevers, werknemers, de architect en de betreffende projectmanager van Dev_. Hierna analyseerde ik de interviews door middel van een bestaand Corporate Real Estate Asset Management model en verzamelde ik informatie over de implementatie van een hybride werkvorm.

Na veel analyses kon ik mijn conclusies trekken. Ten eerste bleek het bestaand model uit de literatuur niet toereikend te zijn om post-Covid kantoor onderzoek te verrichten. Er moeten nieuwe onderdelen worden toegevoegd die zich richten op change management, een veilige thuiswerkplek, een nieuwe bedrijfscultuur waarin de managers de werknemers individualistischer ondersteunen en het normaliseren van ‘partnerships’. Als conclusie op mijn hoofdvraag heb ik een tijdlijn ontworpen die de stappen van het implementeren van een hybride kantoor visualiseert. Dit nieuwe model en de tijdlijn zijn te vinden in mijn scriptie!

Ben je helemaal enthousiast geworden van mijn verhaal, ga je binnenkort ook afstuderen en wil je graag kijken of jij en Dev_ een match zijn? Neem dan nu contact op via hello@dev-realestate.com

 

Oscar Nowak Dev_realestate